17 Ağustos 2013 Cumartesi

Muammer Kaddafi Kimdir?

Muammer Kaddafi kim,
Muammer Kaddafi nereli,
Muammer Kaddafi yaşam öyküsü,
Bu makalemiz de Muammer Kaddafi hayatı hakkında bilgiler derledik siz kullanıcılarımız için. Bu sayfada Muammer Kaddafi ile ilgili bütün bilgilere ve resimlerine ulaşabilirsiniz. Muammer Kaddafi kimdir, biyografisi, kaç yaşında ve nerelidir?
Muammer Kaddafi, 1942 tarihinde Libya’nın Sirt şehrinde dünyaya geldi.
1963 yılında Libya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. Daha sonra Bingazi’deki Askeri Akademi’ye girdi. 1966 yılında Mezun olduktan sonra İngiltere’ye giderek askeri alanda uzmanlık eğitimi gördü. 1956′da antisiyonist hareketlere katıldı. 1959 yılında okul arkadaşlarıyla ileride Özgür Subaylar Hareketi adını alacak gizli bir örgüt kurdu.
1969′da yüzbaşılığa yükseldi. 1 Eylül 1969’da, bu gizli örgüte dayanarak Libya Kralı I. İdris’e karşı darbe yaptı. Albay rütbesi alarak silahlı kuvvetler komutanı oldu.
Muammer Kaddafi Muammer Kaddafi
Devrim Komuta Konseyi adına denetimi ele geçirip anayasal kuruluşları feshetti. İslam ilkelerine dayanan yeşil sosyalizm kuracağını açıkladı. Arap birliği için çalışacağını, bağımsız ülkelerle birlikte ırkçılığa, sömürgeciliğe ve toplumsal ezgiye karşı çıkacağını söyledi.
Cemal Abdülnasır’ı örnek aldı. Mısır’da gerçekleştirilen reformları kendi ülkesinde de uygulamaya başladı. İngiliz askeri üstlerini ve birliklerini ülkeden çıkardı. Petrol şirketlerini millileştirdi. İtalyan ve Yahudi azınlığın mal varlığına el koydu. Bazı Afrika ülkelerindeki müslümanlara ve Arap ülkelerindeki sol eğilimli hareketlere destek oldu. SSCB’yle yakın ilişkiler geliştirdi. (1982-1983) yılları arasında Afrika Birliği Örgütü’nün dönem başkanlığını yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder