16 Ağustos 2013 Cuma

Kader Elimizde Midir?

İnsanlığın en çok merak ettiği konulardan biri de kaderin elimizde olup olmadığıdır. Birçok münazarada tartışma konusu olarak seçilen “kader elimizde midir?” sorusu üzerine saatlerce düşünmek mümkün. Kuşkusuz insanın hayatında belirli dönemlerde yaşayacağı olaylar bellidir. Doğum ve ölüm gibi… Ancak insan yaşarken neler yapacağını, nasıl bir yolda gideceğini kendisi belirler. Allah herkese irade vermiştir, kaderini kendi yazar.

Eğer hepimizin her günü belirli olsaydı, kuşkusuz Allah hiç birimize irade vermezdi. Bir şey yapacağımız zaman, onun kararını kendimiz veririz. Başımıza kötü bir şey geldiğinde kader böyleymiş deyip kenara çekilmek, kolaylık olur. İnsan kaderini kendi belirler. Doğru yoldan gitmek, Allah için iyi şeyler yapmak, insanlığa yararlı olmak… Bunların hepsi elimizdedir. 
Oysa birçok insan, kaderin arkasına sığınıp durur. Kaderde ne varsa o olur deyip bir köşeye çekilmez, kolaya kaçmaktan başka bir şey değildir. Allah, insana akıl, mantık ve irade vermiştir. Doğru ile yanlışı ayırma gücü her insanda vardır. Bu nedenle, kaderin belirli noktaları dışında genelini kendi elimizle yazabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder