16 Ağustos 2013 Cuma

Deist Nedir?

Dünyanın, muhteşem bir düzen ile kurulduğu aşikardır. Kimileri bunun bir yaratıcı tarafından yaratıldığını düşünürken, kimi insanlar da bir yaratıcının olmadığını ve mucizeler sonucu var olan bir evrende yaşadığımızı düşünürler, ki bu insanlara Ateist denilmektedir. Herhangi bir yaratıcının varlığına inanmayan bu insanlar, insanların maymundan geldiğine ya da tesadüf eseri var olduğuna inanır.

Deistler ise, bir yaratıcının var olduğuna inanırlar. Ancak onlar da dinlerin ve peygamberlerin varlığını reddetmektedir. Dini herhangi bir inanç taşımayan deistler, yaratıcının varlığı konusunda diğer insanlık ile hemfikirdir. Dinleri reddeden deistler, dolayısı ile kutsal kitapları, peygamberleri, melek ve şeytanı, cennet ve cehennem hayatını da reddetmektedir. 
Deizme göre din diye bir şey yoktur. Dinler, insanların yoldan çıkmasını engellemek için Allah tarafından gönderildiğine inanılan bir inanç biçimidir diye düşünen deistlere göre insan, tanrının oluşturduğu kurallar çerçevesinde, canlıların evrimleşmesi sonucu ortaya çıkmış olabilir. Bu durumda deizm, ateistlerin inandığı evrim teorisini de reddetmiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder