20 Ağustos 2013 Salı

Abdülhak Şinasi Hisar Kimdir?

Abdülhak Şinasi Hisar kim,
Abdülhak Şinasi Hisar nereli,
Abdülhak Şinasi Hisar yaşam öyküsü,
Bu makalemizde Abdülhak Şinasi Hisar hayatı hakkında bilgiler derledik siz kullanıcılarımız için. Bu sayfada Abdülhak Şinasi Hisar ile ilgili bütün bilgilere ve resimlerine ulaşabilirsiniz. Abdülhak Şinasi Hisar kimdir, biyografisi, kaç yaşında ve nerelidir?
Abdülhak Şinasi Hisar, 1888 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.
Münevver ve Hazine-i Evrak gazetelerini çıkarmış olan Mahmud Celaleddin Bey’in oğludur. Galatasaray Lisesi’den mezun oldu. Yüksek tahsilini Paris’te Ecol Libre des Science Politiques’te yaptı.
Küçük yaşta bir Fransız mürebbiyeden Fransızca, Tevfik Fikret’ten de Türkçe dersleri aldı. Çocukluğu Boğaziçi, Büyükada ve Çamlıca gibi İstanbul’un en güzel yerlerinde geçti.
Çevresinin tesiri ve batılı tarzda eğitilmiş olmasının bir neticesi olarak; geçmişe olumsuz bakış açısıyla Paris’e gitti, Jön Türklerin faaliyetlerine katıldı.
Paris’te Fransız yazar ve şairlerle tanıştı. Bazılarının hayranı oldu. İkinci Meşrutiyet’in ilanından sonra İstanbul’a döndü (1908). Bir Fransız şirketinde memur olarak çalıştı. Stines Şirketinde Osmanlı Hükumetinin umumi katipliğini yaptı (1913 – 1920).
Abdülhak Şinasi Hisar Abdülhak Şinasi Hisar
İstanbul’da çeşitli yerlerde çalıştıktan sonra, Ankara’da Hamdullah Suphi’nin aracılığıyla Balkan Birliği Cemiyeti’nde genel sekreter oldu. Dışişleri Bakanlığı’nda müşavir olarak çalıştı (1931-1945). Barış konferansı için Amerika’ya gitti. Dönüşte İstanbul’a yerleşti. Çeşitli bankaların idare meclis azalığında çalıştı. Hayatında hiç evlenmedi.
3 Mayıs 1963′te vefat etti.
Abdülhak Şinasi Hisar, yazı yazmaya Mütareke yıllarında başladı. Dergah, İleri, Medeniyet, Ağaç, Türk Yurdu, Milliyet ve Dünya gibi dergi ve gazetelerde tenkit ve deneme türünde yazılar yazdı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder